Huidige stand
€ 1.224.353,00

Wensenlijstje als doktersrecept

Moeder Maria en dochter Taiana hebben aan alles gebrek

Wensenlijstjes. Daar is deze maand niet aan te ontkomen, al was het maar vanwege de vele reclamefolders. Die je wijs maken dat je je vergist als je niets te wensen hebt.

Wat hún wensen zijn, vraag ik Maria (84) en Taiana (58). Daarover hoeven moeder en dochter niet lang na te denken: aansluiting op het riool, stromend water, een wasmachine, gastoevoer, nieuwe kleren, schoenen.
Meestal glunderen mensen als ze hun lijstjes noemen; Taiana begint te huilen. Ze zou dat die ochtend vaker doen en al gauw huil ik vanbinnen stilletjes mee. Wat nou wensenlijstje als daarop dingen staan als riool en water? Moeder en dochter zijn bezig met overleven, en wat ze verlangen komt neer op menswaardig te mogen bestaan.
 Maria en Taiana zijn allebei weduwe. Ze wonen in Ciorescu, even ten noorden van de hoofdstad Chisinau. Ze ontvangen me in een te klein kamertje waar vanalles ligt opgestapeld – kleren, potten, pannen. Rooklucht prikkelt mijn ogen. „Hier wonen we ’s winters”, zegt Taiana. „Dichtbij de kachel”.
Taiana noemde als wens ook schoenen. Daarover zouden meer Moldaviërs beginnen. Begrijpelijk als je de winterse modderpaden ziet. Toch zag ik veel moeders, kinderen en ouderen op afgetrapte schoenen lopen, en ook die van Taiana zien er niet uit. „Een nieuw paar kost de helft van moeders pensioen”, zegt ze. „Dat kunnen we niet missen.”
De twee moeten rondkomen van een staatspensioentje van omgerekend 62 euro. Alleen door geld te lenen kunnen ze brandhout kopen voor dat ene kamertje. Mét het hout stapelen zich ook hun schulden op.
En dan is er het dagelijks brood. Soms slaan ze een maaltijd over, of vullen ze hun maag met eieren van hun kippen. Dat Taiana bezig is water te koken heeft daarmee te maken. „Kippen leggen meer eieren als ze warm water te drinken krijgen”, legt ze uit.
We nemen afscheid, maar vrolijk gaat dat er niet aan toe. Hun wensenlijstje voelt immers als een dodelijke diagnose. Tegelijkertijd is het een recept, met één enkele boodschap: help ons erboven op te komen.

 

 

 

 

 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van