Huidige stand
€ 1.224.253,00

„Weet u, één kind verliezen is al erg genoeg"

Op bezoek bij oma Anna en haar drie kleinkinderen

Herinneringen ophalen. Meestal doe je dat om er een beetje blij van te worden. Bij de 64-jarige Anna werkte dat anders. Tránen kwamen er toen ze begon te vertellen.
 

Na een lange tocht over glibberwegen, kom ik bij haar huisje aan in Stefan Voda, een dorp in het zuiden van Moldavië. „Welkom!” hoor ik uit vier kelen, als ik bij de voordeur mijn laarzen uittrek. Vier? Ja, want Anna heeft drie kleinkinderen onder haar hoede: Pavel van 15, Maria (12) en Sergiu van 10. „De jongste is mijn zorgenkindje”, fluistert Anna, en al snel wordt duidelijk waarom: Sergiu loopt moeilijk vanwege een handicap die hij bij zijn geboorte al had.
En dan begint Anna te vertellen. Over de dood van haar man, maar vooral over haar dochter, de moeder van haar drie kleinkinderen. Drie jaar terug verongelukte ze in Rusland. Het gezin viel uiteen toen vader de benen nam en moeder zelf op zoek moest naar werk. Ze kwam in Rusland terecht; in eigen land is immers geen broodkorst te verdienen.
Het zou tijdelijk zijn, hadden moeder en dochter bedacht, en dus kon oma wel ‘even’ oppassen. Dat verschrikkelijke bericht uit Rusland veranderde alles.
Anna’s stem stokt, haar ogen kleuren rood. De kleine Sergiu kruipt tegen zijn oma aan, zijn broer Pavel zie ik vechten tegen tranen. „Ik had mijn oude dag zo anders voorgesteld”, fluistert Anna. Later wordt duidelijk dat ze er zelf voor koos de kinderen bij haar te houden. „Ze moesten na de dood van hun moeder naar een weeshuis”, vertelt Anna, „maar dat wilde ik niet laten gebeuren”. Het gevolg is dat er nu een fulltime huismoeder van bijna 65 tegenover me zit.
Met z’n vieren draaien ze het huishouden. Zo houdt Maria  het huis schoon, Pavel schoffelt in de moestuin, en hij doet nóg wat: hij neemt zijn broertje mee op zijn rug naar school en weer terug, dat is twee keer drie kilometer.
Ik vraag Anna naar haar grootste zorg. Ze noemt het kopen van eten en wijst naar het plafond dat als een beschimmeld tentzeil omlaag buigt. „Mijn grootste zorg?” Anna’s stem stokt opnieuw. „Dat één van de kinderen ernstig ziek wordt”. Weet u, één kind verliezen, dat is al erg genoeg.”
 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van