Huidige stand
€ 1.224.253,00

Wees en weduwe

Nathalia is in drievoudige zin alleen: als wees, als weduwe en als vrouw zonder kinderen

Een beetje op het verkeerde been zet ze ons wel met de verstilde sfeer op deze foto. De 70-jarige Nathalia uit het dorp Obreja Veche had immers zoëven nog laten zien dat ze haar mannetje staat. Door hoogstpersoonlijk met een hakbijl een boomstam te splijten. „Dat heeft ze vaker gedaan”, dacht ik toen, en dat bleek te kloppen. Nathalia moet met brandhout haar potje koken en zich warm houden. Dan is houthakken onvermijdelijk, vooral als er niemand is die dat voor je doet.
 

Daarmee zijn we dan toch bij de foto hierboven, waarop de Moldavische in haar eentje is afgebeeld. Ook dat klopt: Nathalia’s grootste probleem, zegt ze zelf, is haar alleen-zijn. Niet een beetje, maar tot in de vezels van haar bestaan is ze dat. Zes jaar was ze toen ze haar beide ouders verloor – ze overleden tijdens een hongersnood. Als wees kwam ze terecht bij een tante en daar verbleef ze totdat ze trouwde. Kinderen kreeg het echtpaar niet; toen haar man vier jaar geleden overleed, bleef ze alleen achter.
Wees, weduwe en ook nog eens zonder kinderen: voor Nathalia gelden ze alle drie, en precies dát maakt haar alleen-zijn zo onverbiddelijk. Zo’n drievoudige versie van eenzaamheid maakt Nathalia ook kwetsbaar, zeker in een land als Moldavië, waar vanwege armoede ”ieder voor zich” de meest geciteerde dagtekst lijkt te zijn. Juist in de winter, wanneer iedereen zich opsluit in huis, wordt dat er pijnlijk bij haar ingewreven.
Gelukkig is er meer te vertellen over Nathalia, allereerst vanwege haar buurvrouw Alla (zie foto hieronder). „Ze is als een dochter voor me”, zegt Nathalia, en ze zal dat later nog enkele keren herhalen.
Ook leden van de baptistengemeente van Obreja Veche zien naar haar om. Ze kopen hout voor haar, en voedsel, en:
ze komen geregeld langs voor een praatje.
Hoe kan het ook anders? Wie leeft bij een opengeslagen Bijbel kan toch onmogelijk om wees en weduwe heen? „Vergeet hen niet”, klinkt het bijna voortdurend vanuit de Schrift, en in het gedrag van buren en baptisten echoot die oproep na.
En Nathalia ervaart het aan den lijve: God zorgt voor wees en weduwe.
 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van