Huidige stand
€ 805.152,00

„Wat moet die in mijn tuintje?"

Werkloze trucker William heeft zinvolle dagvulling met onderhoud van tuintjes en plantsoenen

Wie niet beter weet zou zich een hoedje schrikken bij het zien van de foto hiernaast: wat doet die kerel daar in dat tuintje? „De boel verbouwen meneer”, hoor ik hem reageren met een knipoog en een grijns, „maar dan wel geheel volgens uw believen.”

Harderwijkers kijken er al niet meer van op. Die weten van het kleine wonder dat zich dagelijks in hun stadje voltrekt. Waardoor dak- en thuislozen zich dienstbaar maken in plaats van ledig rondhangen of bezig met verpieteren. En dat maakt dat buurtbewoners hen verwelkomen met koffie en niet meer vanachter de vitrage hen zitten weg te kijken. Een mirakel mooi stukje werk is het wat de Harderwijkse afdeling van Ontmoeting tot stand heeft gebracht. 
Die tuintjes mogen er netjes bijliggen, de grootste ‘verbouwing’ heeft misschien wel plaats gehad in de levens van de mannen zelf. De meesten zijn door allerlei toestanden in de problemen geraakt en dak- of thuisloos geworden. 
Een van hen is William. U ziet hem op de voorgrond bezig met een straatje te leggen. Tot vorig jaar was William bredere straatjes gewend, want als internationaal vrachtwagenchauffeur raasde hij over de snelwegen, van de ene uithoek in Europa onderweg naar de andere. Nóg glinsteren Williams ogen als hij vertelt hoe die truck zijn enige thuis was geworden. 
Ontslag
Maar corona zorgde voor een kille ‘uithuisplaatsing’ toen hij vorig jaar werd ontslagen, zonder werk kwam te zitten en dus weer zonder huis en zonder thuis. 
Inmiddels heeft William huisvesting gevonden en weer een dak boven zijn hoofd. Dat is een groot goed, maar terugpraten doet zo’n dak niet. En als je alleen bent, blijken enkel nog muren op je af te komen. Eenzaam wegkwijnen leek voor William onvermijdelijk. 
Totdat Ontmoeting zijn pad kruiste en hij werd uitgenodigd op de inloop aan het Stationsplein in Harderwijk. Hij vond er ‘lotgenoten’ die zijn vrienden werden en hij kreeg een zinvolle dagbesteding aangereikt. Van een vergeten eenling werd William een gewaardeerd lid van...de tuinploeg. 
Iedere dag kun je die colonne tegenkomen: mannen op weg naar tuintjes en plantsoenen, uitgerust met spade en hark. ’s Winters zijn ze bewapend met kwasten, want dan wordt er geverfd. 
Natuurlijk hoopt William dat hij weer aan de slag kan als chauffeur. Zolang daarvan geen sprake is, past de tuinploeg hem prima, en beleeft hij die als zijn nieuwe thuis.   
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van