Huidige stand
€ 1.224.253,00

Wachten op de bus

jongeren willen weg; wij hopen dat ze blijven

Wachten op de bus, het is bijna niet te geloven, maar dat doet zo’n 90 procent van de jongeren in Moldavië. Zodra ze kind áf zijn, staan ze in gedachten al bij de bushalte: wegwezen hier. Zo uitzichtloos is het leven in eigen land, zo hopeloos hun toekomst als ze blijven.

Er speelt bij die afweging nog iets: hun ouders vertrokken al eerder. Ja, complete families zitten in Rusland, in Italië, Tsjechië, of Roemenië. Om te doen wat in eigen land niet lukte: werk vinden en een inkomen verdienen.
Moldavië is daardoor een binnenstebuiten gekeerde natie geworden, een land dat leegloopt. Omdat de economie er maar niet van de grond komt, als gevolg van corruptie en falend beleid van de regering.
Geef die ouders eens ongelijk, en ook die bushaltehouding van hun kinderen is begrijpelijk. Maar er zit een grimmige keerzijde aan deze keuze. Zo telt Moldavië steeds meer spookdorpen. Waar het akelig stil is op straat. Waar verlaten huizen zijn dichtgetimmerd. En waar degenen die niet weg kunnen, zijn achtergebleven: bejaarden, grote gezinnen, gehandicapten en kinderen.
Er is nog een akelige kant: mensenhandelaars maken misbruik van die vertrekwens onder jongeren. Vooral meisjes en meiden wordt vanalles voorgeschoteld –een mooie baan, een luxe leventje– om toch vooral met hen in zee te gaan. De plek waar deze meiden terecht komen is niet wat ze in gedachten hadden: een bordeel, ver weg van huis.
Ziedaar twee lelijke zijden aan die massale uittocht: achterblijvers vereenzamen en vertreklustige jongeren worden slachtoffer van mensenhandelaars.
Moldavische baptisten willen omzien naar precies deze groepen: arme gezinnen aan inkomen helpen, eenzame bejaarden opzoeken, kinderen opvangen. En ze maken jongeren geestelijk weerbaar, zodat die niet in de strikken van mensenhandel terechtkomen. Wat daar ook bij hoort? Hen wijzen op hun verantwoordelijkheid om in eigen land aan de slag te gaan.
Buitengewoon waardevol werk van al die broeders en zusters. En daarom helpen we hen graag.
Helpt u mee?

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van