Huidige stand
€ 862.851,00

Voor echte vrijheid is meer nodig dan een open celdeur

SOS Cursus van Gevangenenzorg Nederland wijst gedetineerden indringend op hun verantwoordelijkheid

Ze melden zich ziek, of hebben een andere reden om weg te blijven: gedetineerden die op het punt staan te worden geconfronteerd met slachtoffers, en dus met de gevolgen van hun daden. Dat gebeurt wanneer een slachtoffer zelf komt vertellen over de gevolgen die bij voorbeeld een gewapende overval had. Aangrijpende momenten zijn het wanneer zoiets plaatsvindt tijdens de SOS Cursus.

Gevangenenzorg Nederland verzorgt SOS Cursussen in tal van gevangenissen in Nederland. Waarom ‘slachtoffersessies’ er diep inhakken? Omdat gedetineerden geregeld geen flauw benul hebben van wat ze iemand hebben aangedaan. Anderen voelen zich juist wel schuldig, maar hebben deze gevoelens diep weggestopt. Als een slachtoffer dan vertelt welke diepe sporen een delict bij hem heeft nagelaten, slaat dat soms in als een bom.
Niet bij iedereen. Er zijn er die de bal terug spelen en de verantwoordelijkheid bij de gedupeerde leggen. „Wie bij een supermarkt of tankstation gaat werken”, zei een gedetineerde eens, „die kiest er toch zelf voor om overvallen te worden?” Soms kan iemand het zich niet voorstellen dat een slachtoffer zo onderuit is gegaan. Zoals de gevangene die zei dat hij zo vaak zelf een pistool tegen zijn hoofd gedrukt had gekregen, en dat hij daarom niet kon meevoelen met iemand die dat als traumatisch heeft ervaren. Overigens zei de man het niet als excuus. Dat bleek toen hij in contact wilde komen met zijn slachtoffer. „Wat zij voelt dat wil ik ook leren meevoelen.”
U begrijpt, bij deze „cursus” gaat het om veel meer dan kennis vergaren. Hier wordt de gang van hoofd naar hart gemaakt. Gaat het van wegkijken naar oogcontact, van goedkope excuses naar verantwoordelijkheid nemen. Hoe wezenlijk is dát! Want je kan je straf erop hebben zitten en de celdeur zien opengaan; zonder die gang van hoofd naar hart zit je nog even op slot als daarvoor. Voor echte bevrijding moet er iets opengaan. Een celdeur. Zeker. Maar toch vooral: een mensenhart.

 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van