Huidige stand
€ 1.224.353,00

Voor de kachel nog enkel papier en vodden

Alleenstaande moeder van vier moet knokken om te overleven

Een lamp of een paraplubak – dat zijn meestal de dingen waarmee ruimtes achter de voordeur worden aangekleed in Nederland. Ook Ruslana Nenita had zich de hal van haar huisje vast anders voorgesteld. Er is niks decoratiefs te vinden; enkel plasticzakken vol papier en vodden.

„Kom binnen”, zegt de 31-jarige Moldavische zachtjes en ze loodst me richting de woonkamer, waar drie kinderen op een oude bank zitten. Een vierde kindje had Ruslana in haar armen toen ze de deur opendeed.
De jonge moeder staat er in de zorg voor de kinderen alleen voor sinds haar echtgenoot haar verliet. Ruslana vertelt dat ze een nieuwe relatie heeft die haar helpt aan inkomsten. Dat ze daar persoonlijk een prijs voor betaalt, hoor ik later uit andere bron: de kerel heeft losse handjes en maakt het geregeld onveilig in huis. 
Intussen is het voor Ruslana knokken om te overleven, want zonder vast inkomen is het geen vetpot. Omgerekend zo’n 180 euro is wat ze te verteren heeft, en daarvan moeten eten, brandstof en huur worden betaald. Zelfs voor water dat een buurman haar aanreikt, moet ze dokken (zelf heeft ze geen tapkraan).
Vragen over tekorten en gebreken, als plaaggeesten bespringen ze deze moeder van vier – onophoudelijk en onverbiddelijk. Halen we met onze voorraad eten de lente? Zoniet, wat is nu dan nog betaalbaar? Hoe kom ik aan andere schoenen voor de kinderen nu die op afgetrapt schoeisel door de modder lopen? Ook deze houdt Ruslana wakker: is er nog geld voor brandhout?
Op díé vraag heeft inmiddels een bikkelhard nee geklonken, en dat werd al duidelijk in het halletje. Ruslana stookt met vodden en papier de kachel, en een akelige geur in de kamer laat daarover geen misverstand.
Maar niets stoken kán niet: het gezin woont in een tochtig half afgebouwd huis – de eigenaar vond het kennelijk goed genoeg om aan een jong gezin te verhuren. Ruslana hoor ik er niet over klagen. Zij is veel te bang dat de huurbaas op een dag haar het huis uitzet. Te hardvochtig voor woorden en dus ondenkbaar? Niet in Moldavië. Wie daar het onderspit delft, die moet overal rekening mee houden.
 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van