Huidige stand
€ 156.832,00

Volledig gesloopt achter de ramen

Schrijnende armoede dreef de Roemeense Anna de prostitutie in, maar daar liep ze compleet vast

Toen ze in 2014 stopte met haar werk achter de ramen was ze kapot. „Ik kon niet meer, ik was fysiek en geestelijk gesloopt.”  
Aan het woord is Anna (40) uit Roemenië, die op het kantoor van Scharlaken Koord in Amsterdam een stukje van haar levensverhaal deelt. Een aangrijpend verhaal is het. 

 
Anna's verhaal begint op het Roemeense platteland, waar haar moeder alleen kwam te staan na scheiding van haar man, een alcoholist met losse handjes. De prijs die ze betaalde: leven in armoede. Voor de jonge Anna betekende het keihard werken om mee te helpen de kost te verdienen. 
In 2002 bracht haar dat in Italië. Ze was 22 en inmiddels moeder van een meisje. In Italië voelde ze zich zelf nog kind. Anna hield het er een jaar uit. „Als schoonmaakster had ik vijf, zes huizen per dag en ik rende van het ene naar het andere huis.” Ze werd ook nog eens als een niksnut behandeld. „Deed ik iets niet goed, of niet snel genoeg, dan kreeg ik de volle laag.”
In 2004 werd ze door een Roemeense pooier verleid met hem naar Nederland te gaan om daar achter de ramen te werken als prostituee. „Ik verbaas me er nog steeds over dat ik daarop ben ingegaan, maar ik dacht toen: een paar maanden veel geld verdienen voor mijn moeder en mijn dochtertje en daarna snel terug.”
Nooit genoeg
Het werden uiteindelijk tien jaar. Een periode waarin ze werd uitgebuit door mannen die deden alsof ze haar serieus hielpen. Waarom ze er telkens intrapte? „Ik voelde me hier verschrikkelijk eenzaam en had een intense behoefte aan geborgenheid.” Vanuit Roemenië nam intussen de druk toe om geld te sturen. „Het was nooit genoeg.” Op het laatst was Anna opgebrand. „Ik was helemaal op, kon niet eens meer op mijn benen staan.”
Uit de prostitutie stappen was onvermijdelijk, maar: hoe doe je dat? En waar moet je heen voor advies, voor alternatief werk? Het Scharlaken Koord is voor antwoorden op deze vragen van enorme betekenis geweest, zegt ze. 
Nog altijd speelt het verleden haar parten. „Ik heb het gevoel dat ik tien keer harder moet werken om te bewijzen dat ik wel een waardige vrouw ben.” Anna hád een baantje als schoonmaakster, maar werd om corona ontslagen. Graag zou ze zich voor Scharlaken Koord inzetten om jonge meisjes uit Oost-Europa hier op te zoeken. „Ze moeten weten dat ze wel weg kunnen vanachter de ramen. Als wij hen dat niet vertellen, doet niemand het.”
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van