Huidige stand
€ 805.152,00

Verward en verkleumd

Sneeuw en vrieskou in Nederland, hoe is het met al die dak- en thuislozen?

Dak- en thuislozen in Rotterdam en Harderwijk. Ze kwamen de afgelopen weken geregeld hier voorbij, en wie niet oppast kan het zomaar overkomen: dat je eraan gewend raakt, dat je wegdommelt bij iets wat toch echt ongehoord is: mensen in de goot. Totdat er een pak sneeuw valt,  de temperatuur onder het vriespunt duikelt en je weer wakker schrikt: die mannen en vrouwen op straat! Hoe is het nu met hen? 

Wim van Herk (51), veldwerker in dienst van Ontmoeting in Rotterdam, kan daarover vertellen. Juist nu is hij dagelijks in de weer voor dak- en thuislozen die nog buiten verblijven. Op zijn ronde overdag bezoekt hij hun slaapplekken om de houtje-touwtje-onderkomens met eigen ogen te zien. ’s Avonds volgt dan opnieuw een bezoek om bewoners en iedereen die buiten ronddoolt uit te nodigen mee te gaan naar de opvang.
De meesten doen dat graag, zoals de drie mannen die Van Herk dit weekend aantrof. Eerst was er een Hongaar die stond te verkleumen. De man bleek nog maar net in Rotterdam gearriveerd en had geen idee waar hij terecht kon. Had Van Herk niet een arm om hem geslagen en de gang richting opvang gemaakt, dan was de Hongaar ergens in een park of onder een brug terechtgekomen.
Van Herk trof ook een man in psychische nood: hij liep verward door de stad terwijl het harder begon te sneeuwen. Een derde man lag dronken op straat. Welk aangrijpend tafereel dat moet zijn geweest laat zich raden.
 Fijn dat er voor deze mensen opvang beschikbaar is. De gemeente Rotterdam heeft die geregeld in de Maassilo, een uitgaansgelegenheid die er vanwege corona verlaten bijlag. Er is daar ruimte voor zeker honderd slapers, en die mogen ook overdag daar blijven. Dat laatste heeft ook dit als voordeel: hulpverleners kunnen hen gemakkelijk vinden. Belangrijk! Want samen uitvlooien hoe uit de sores te komen, is waar het uiteindelijk om gaat. En als dat niet op een tuinbankje hoeft, of bij een waaierig tentje, dan is dat meegenomen. 
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van