Huidige stand
€ 862.851,00

Over de Wallen in je eigen wijk

Wietske en Marijn zien het dagelijks: prostitutie komt in de kleinste dorpen voor

Een dorp op de Veluwe, een rijtjeshuis in een Overijssels gehucht. Niet direct locaties waar je aan denkt als het om prostitutie gaat. Dan komen eerder Amsterdam of Den Haag in beeld. Een achterhaalde gedachte, is de overtuiging van Wietske en Marijn, beiden werkzaam bij Scharlaken Koord. „Vanuit bijna elk dorp of gehucht in Nederland duiken seksadvertenties op.” 
 

De twee weten waarover ze het hebben want ze bemensen de afdeling ”digitaal veldwerk” bij Scharlaken Koord. Het houdt in dat ze seksadvertenties opsporen en met behulp van daarin vermelde gegevens contact leggen met de mannen en vrouwen achter de advertenties. „Al langer zien we dat sekswerkers hun klanten vaker ergens anders ontvangen”, zegt Marijn. „Thuis, op een hotelkamer of op een andere afgesproken plek.” Wat op de Wallen nog enigszins in het openbaar gebeurt –met toezicht van politie en andere instanties– wordt zo steeds onzichtbaarder en niet te controleren. Precies dat verhoogt de kans op misstanden – Scharlaken Koord wil het met dit veldwerk tegengaan. „Wekelijks versturen we grote hoeveelheden sms-berichten naar telefoonnummers die in de advertenties staan, en wijzen we sekswerkers erop dat ze met ons in contact kunnen komen.” Een kans om zorgen en problemen te delen! Uiteraard mag dan ook die ene vraag aan bod komen: hoe te stoppen met dit werk? Hier loert wel een gevaar, zegt Wietske: van overhaast te werk gaan. „Wat wij vooral doen is investeren in vertrouwen. Laten weten dat we er voor hen zijn.” Het betekent ook: accepteren als de tijd nog niet rijp is voor een besluit om te stoppen. 
 Corona bracht het veldwerk in een stroomversnelling, want door het verbod op sekswerk kregen vrouwen eindelijk tijd om over hun toekomst na te denken. Het aantal hulpaanvragen steeg enorm. De keerzijde: een acuut gebrek aan inkomsten. „We zagen veel wanhoop onder vrouwen”, zegt Wietske. 
Door corona blijft alertheid geboden. Dat kan dus ook door je buurt in de gaten te houden.
Maandag 22 maart is de afronding​ van de RD-actie op het RD-kantoor

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van