Huidige stand
€ 1.224.353,00

Opwarmen in de kerk

Wat kinderen aan genegenheid in de kerk van Soldanesti krijgen, gun je heel veel kinderen in Moldavië

Oases zijn het, de zaaltjes waar kinderen in Moldavië terecht kunnen voor een warme maaltijd, om er huiswerk te maken en naar een Bijbelverhaal te luisteren – niet af en toe, maar dágelijks.
 

Wat bijvoorbeeld in het kerkzaaltje van de baptistengemeente in Soldanesti gebeurt, dat gun je kinderen in tientallen andere dorpen in Moldavië. Zo’n 25 kinderen kloppen er iedere middag aan. Om zich te warmen. Heel letterlijk in de winter, maar vooral figuurlijk en dan het hele jaar door. Te warmen aan de liefdevolle opvang door vrijwilligers van de christelijke gemeente van Soldanesti.
Wie denkt dat daar een mega-organisatie achter schuil gaat, die heeft het mis: de baptistengemeente van Soldanesti telt nog geen 40 leden. Níet een overdaad aan middelen drijft de gemeente tot dit werk, wel de liefde van Christus.
De toestand op andere plaatsen in Moldavië zal niet veel anders zijn als hier in Soldanesti, waar voor vaders geen korst brood te verdienen valt en vertrek naar het buitenland het enige alternatief is. De meeste kinderen die u hier ziet, worden verzorgd door oma, of door een tante.
Er zitten ook kinderen bij uit gebroken gezinnen, vanwege echtscheiding of door overlijden van ouders. Of ze waren  getuigen van wat wij netjes ”huiselijk geweld” noemen. Wat dat concreet inhoudt? Ze maakten mee dat vader dronken thuiskwam en hun moeder te lijf ging. En die momenten krijgen ze níet meer uit hun geheugen. Welk kind raakt het geluid van zijn huilende moeder ooit nog kwijt?
De 14-jarige Sophia (zie foto hieronder) komt hier elke dag. Haar moeder staat er in de zorg voor vijf kinderen alleen voor sinds vader ervan door ging. Geld voor eten is er nauwelijks en dat Sophia warm eten krijgt in de kerk is een hele opluchting voor moeder.
Terwijl hij zijn aardappeltjes oppeuzelt, vertelt Andres van 15 (zie foto hieronder) dat zijn ouders alcoholist waren; toen hij acht was overleden ze kort na elkaar. Aan die tijd wil hij niet meer denken. „Ik herinner me weinig goeds”, zegt hij zachtjes. „Goede dingen? Die heb ik hier geleerd.”

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van