Huidige stand
€ 1.224.253,00

Opstapeling van spullen én zorgen

gezin dreigt eenkamerwoning te verliezen door schulden

Hoe confronterend armoede kan zijn, overweldigend bijna, ervaar ik op het moment dat ik de eenkamerflatwoning van Viorica binnenstap.

In die ene kamer woont deze moeder van 47 met 5 van haar 7 kinderen. Naast elkaar en tegen elkaar aan gedrukt, slapen ze er in een groot ledikant. Verder zie ik iets van een keuken, een wasmachine staat er in een hoek en achter een gordijn: een toiletpot. Veel kleren ook, kleden en ander textiel, opgestapeld in alle hoeken van de kamer en langs de wanden uitgestald.
Leden van de baptistengemeente komen geregeld bij het gezin over de vloer, en dat is niet om de kamer op orde te houden, wel om het gezin te helpen. Met het kopen van dagelijks eten bij voorbeeld.
En dan is er nog iets wat de gemeente zich aantrekt: er is moreel vanalles mis in het gezin. Zo hebben de zeven kinderen niet allemaal dezelfde vader; maar liefst drie mannen deelden het leven met moeder. Al die houtje-touwtje-relaties brachten materiële onzekerheid voor moeder en kinderen. Want van een betrouwbare kostwinner is geen sprake. 
En dan is er nog niets wat moeder Viorica zorgen baart: het gezin heeft grote schulden bij de bank. Die dreigen zo hoog te worden, dat de bank op het punt staat hun eenkamerwoning op te eisen als onderpand. Als dat daadwerkelijk gebeurt, dan staan ze met z’n vijven...op straat. Alleen de gedachte daaraan bezorgt Viorica slapeloze nachten.
Wat het nog triester maakt is dat ze niet zelf die schulden veroorzaakt. Daar is haar zoon Vasile van 24 verantwoordelijk voor. Hij blijkt een onverbeterlijke kleptomaan te zijn die keer op keer door de politie wordt opgepakt en dan fikse geldboetes krijgt opgelegd. Die betaalt hij vervolgens met geld van de bank. Van  afbetalen komt weinig terecht en precies dat dupeert het gezin. Omdat hun kamer ook op Vasiles naam staat gebruikt de bank die als onderpand.
En zo hebben niet allen de spullen zich opgestapeld in die kamer, ook de zorgen doen dat. Moreel geladen zorgen zijn het en juist ook dan heeft de christelijke gemeente werk te doen.     
 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van