Huidige stand
€ 1.224.353,00

Moeder op een sloperij

Anastasia bewaakt terrein in ruil voor onderdak

Wie in Moldavië de christelijke gemeente als stadsgids heeft, die is gewaarschuwd: trek kaplaarzen aan. Want de plaatsen waarheen de kerk je brengt zijn modderig. Achterafplekjes zijn het, waar je het liefst met een boog omheen loopt.
 

Mijn gids in de Noord-Moldavische stad Balti bracht me naar de meest onwaarschijnlijke plekken van de stad, en telkens als ik dacht dat we verder moesten lopen, klonk het: „Nee, hier is het.” Rondtoerend ontdekte ik: in Gods Koninkrijk liggen de dingen anders, heel anders. Zo liet de broeder die me begeleidde, zichzelf ook leiden door een handzaam gidsje, en nieuwsgierig zocht ik de titel ervan te lezen: ”Heggen en steggen”.
Ik herinner me een gure wintermiddag waarop ik zeer ernstig twijfelde aan zijn richtingsgevoel. Dat was toen hij regelrecht het terrein opliep van een autosloperij en luidkeels „Hallo, er is bezoek” begon te roepen. Er ging voorzichtig een deur open van iets wat op een garagebox leek. Een jonge vrouw nodigde ons uit snel naar binnen te komen. Het was Anastasia Nenita (32), moeder van drie jongens: David (7), Vladimir (9) en Ghenade (15). Ze vertelde door haar man verlaten te zijn en dat ze samen met haar moeder, Elena, die weduwe is, de drie jongens opvoedde.
Moeder en dochter vertelden ook hoe ze op straat waren gezet door een oom nadat die het ouderlijk huis waarin ze woonden, voor zich opeiste. Uiteindelijk bood een autosloperij hun onderdak in ruil voor het bewaken van het terrein. Vooral ’s avonds en ’s nachts kun je Anastasia er zien rondlopen om dieven op afstand te houden. Overdag werkt ze in een winkel; er moet immers geld binnenkomen. Maar het baantje levert onvoldoende inkomen op. Steun van de staat? Daar hoeft ze niet op te rekenen; als ”vrouw zonder vaste woon- en verblijfplaats” is ze als het ware niet-bestaand.
Des te meer wordt ze gezien door de christelijke gemeente van Balti, u weet wel, door mensen met die bijzondere gids. Door burgers van dat bijzondere Koninkrijk, dat alleen máár bestaat uit mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats.
 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van