Huidige stand
€ 805.152,00

Lesje geleerd in de bajes

Arie Bax is al tien jaar enthousiast vrijwilliger bij Gevangenenzorg Nederland

Welke bezoeken hij zich nog herinnert, was mijn vraag aan Arie Bax (60) uit Capelle a/d IJssel. Iemand die ruim tien jaar vrijwilliger is bij Gevangenenzorg Nederland hoef je dat niet twee keer te vragen.

Al gauw pen ik mijn notitieboekje vol met herinneringen rond Bax’ bezoekwerk in gevangenissen. Hij vertelt over een gedetineerde die een vogeltje in zijn cel wilde. Bax regelde een dwergpapegaai, maar de vreugde was van korte duur. Toen de man op een ochtend wakker werd bleek hij het beestje in zijn slaap te hebben geplet... 
Verder hoor ik over een gevangene die geen computers, maar stoeptegels, verpakt in een heuse computerdoos op straat verkocht voor een „vriendenprijsje”.  
Ontroerend was het gesprek met een gedetineerde die uit een Zeeuws dorpje kwam. Wat hij zich vooral uit die tijd herinnerde was dat als mensen naar de kerk gingen en hij buiten was, ze hem altijd groetten. „Voor mij reden om nooit op zondag mijn auto te wassen”, liet hij weten.
Mooie herinneringen heeft Bax aan De Compagnie, de speciale afdeling in de gevangenis van Krimpen a/d IJssel, waar Gevangenenzorg Nederland een bijzonder reïntegratieproject verzorgt. Vóór corona was Bax er ’s avonds geregeld te vinden. Om een spelletje te doen, gesprekken te voeren en met de mannen te eten. Dat eten maken ze zelf klaar en alleen al die samenwerking is voor hen verrijkend. 
Leerzaam voor Bax zelf was wat er gebeurde toen hij hardop bad om een zegen over het eten – niet iets wat daar gewoon is. Ook de gedetineerden en hun gezinnen werden genoemd. Na de maaltijd werd door een van de mannen een bedankje uitgesproken en toen kwam dat gebed nadrukkelijk naar voren: Hij had het erg gewaardeerd. Later zou Bax kiezen voor stil gebed, maar prompt werd hij door een gevangene daar op gewezen: „De volgende keer weer hardop, hè?” Bax noemt het een verrassend lesje. „Dat je wordt gevráágd om hardop te bidden is zelfs in onze gezindte niet vanzelfsprekend.”
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van