Huidige stand
€ 862.851,00

Herstel en houvast via de schilderskwast

Schilderen en kleien als kwetsbare zoektocht naar zijn en zin

Wie speelt soms niet met die gedachte? Dat je bij jezelf talent ontdekt. Om te musiceren of te schilderen. Jarenlang lijkt het een sluimerend bestaan te hebben geleid en ineens dient het zich aan, denk je. Helaas blijft het vaak bij zo’n gedachtenspelletje, en blijk jij de enige die het heeft ontdekt...

 


Er bestaat een serieuze variant hierop. Die maakt dat mensen die het spoor bijster raakten, weer vaste grond voelen. Tabitha van Rijswijk, medewerker bij de stichting Ontmoeting, maakte me wegwijs in deze bijzondere ontdekkingstocht toen ik haar bezocht op de afdeling activering van het dienstencentrum in Rotterdam. 
Tabitha houdt van haar werk, dat merk je. Wie haar hoort over dak- en thuislozen, die moet wel een geharnaste ziel hebben om niet net zo enthousiast te worden als zij. „Deze mensen weten meestal zelf niet dat ze ergens goed in zijn”, vertelt ze. „Terwijl vanwege hun vaak geschonden zelfrespect het juist goed is om dat te ontdekken. Daardoor krijgen ze weer eigenwaarde, en komt er zingeving en structuur in hun leven.” Dát is wat haar afdeling beoogt. Kleien, schilderen, koken of musiceren: niet als vulling van tijd, maar als zoektocht naar zijn en zin. Het is wel een kwetsbare tocht. „De kunst is om er als begeleider niet teveel bovenop te zitten als iemand schildert”, zegt Tabitha. „Beter is af te wachten en te investeren in contact, en zo samen ontdekken waar iemand goed in is.” Dan kan zomaar die ene vraag klinken: Joh, hoe heb jij het toch al die jaren volgehouden? Tabitha: „En komen we er samen achter dat iemand heel oplossingsgericht is, of een doorzetter.” 
Tabitha’s woordkeuze verraadt een heuse methode erachter. Het is die van ”Steunend Relationeel Handelen”, oftewel de SRH-methode. Maar vergeet de theorie. Onthoudt de werking ervan. Waardoor het gebeurt dat sombere, donkere schilderijen van een cliënt iedere week een beetje lichter worden. Fleuriger ook, en vrolijker.

Foto boven: Een knip- en schildersessie op de afdeling activering bij Ontmoeting in Rotterdam. In het midden aan de tafel: Tabitha van Rijswijk. Links van haar collega Jeanine Novak. Rechts van Tabitha, staande: secretaresse Inge. Aan tafel rechts: cliënt Jan. 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van