Huidige stand
€ 805.152,00

„Gasten? Welkom in...de keuken"

Bij Ontmoeting is het bereiden van een maaltijd even belangrijk als het oppeuzelen ervan

Om een buitenlands gerecht te proeven hoef je natuurlijk allang niet meer het vliegtuig te nemen. Klop op een ochtend aan bij het Dienstencentrum van Ontmoeting in Rotterdam. Ga met de trap helemaal naar boven en snuif de geur op die je tegemoet komt. Die zou zomaar van een exotisch gerecht kunnen  komen.

 

 

Toen ik er op een donderdagochtend was, trof ik Ouhi (69) aan in de keuken. Hij is van Marokkaanse afkomst en een vaste bezoeker van het dienstencentrum. Iemand die ook graag voor anderen kookt. Zo ook deze ochtend. „We gaan tajine maken” zegt Ouhi, en hij kijkt erbij alsof hij een geheim onthult. Dat klopt ook wel, want ik had niet eerder van tajine gehoord. 
Overigens is Ouhi niet de enige die in de keuken staat. Ik ontmoet er ook Hanneke Niemantsverdriet. Als vrijwilligster is ze iedere donderdag er om alles rond de maaltijd in goede banen te leiden. „Ouhi is mijn vaste kookmaatje”, zegt ze glimlachend. Een ding is me gauw duidelijk: met Ouhi heeft ze een bekwame chefkok aan haar zij. Als we even later inkopen doen voor het maken van tajine, kiest Ouhi de winkels uit en gaat zijn blik kritisch langs de schappen. 
Gásten in de keuken? Dat maak je niet vaak mee. Bij Ontmoeting is het tamelijk normaal. Het dagelijks kokerellen is onderdeel van het activiteitenprogramma voor dak- en thuislozen. Daar hoort ook schilderen bij, muziek maken, taalles, en: koken.
Voor de duidelijkheid: het eten is er om genuttigd te worden – door dak- en thuislozen voor wie een lege maag eerder regel dan uitzondering is. Maar onderschat niet de therapeutische waarde van het bereiden ervan! Voor iemand die lang is verwaarloosd of gekleineerd is het anderen zien (of horen) smullen van zijn gerecht een helende ervaring. En heeft een „dat was lekker” het effect van een warme uitnodiging om als gelijkwaardig mens weer tevoorschijn te komen. Of tajine me smaakte, wilt u weten? Zeker! En het recept heb ik van chefkok Ouhi meegekregen.

 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van