Huidige stand
€ 862.851,00

„Ex-prostituees zijn welkom in de kerk"

Noorderkerk in Amsterdam biedt onderdak aan werkervaringsproject Second Step

Een zaaltje voor huwelijksjubilea, een gebouwtje voor de jongensclub of de vrouwenvereniging. Onder het dak van menig kerkgebouw zijn ze vinden. Maar een ruimte voor ex-prostituees? De kerk die dat biedt, ken ik niet.

 

Nog even, dan is er wel zo’n gemeente, want een bijgebouw van de Noorderkerk in Amsterdam krijgt binnenkort een bijzondere bestemming: als werkervaringsplek voor vrouwen die het werk achter de ramen de rug hebben toegekeerd, en die een nieuw leven willen beginnen.
Second Step heet dit project van Scharlaken Koord, en het kwam op deze pagina al meermaals voorbij. De winkel startte acht jaar geleden en heeft al aardig wat vrouwen verder geholpen, maar de locatie is niet optimaal: een woonbuurt. Daar wil je als verkoper niet zitten. En dan de openingstijd: één dag per week, op donderdag – ook niet ideaal.
De nabij gelegen Noorderkerk bood uitkomst: daar kwam een bijgebouwtje vrij dat eerder als kantoorruimte werd verhuurd. Toen Scharlaken Koord ook nog eens werd uitgenodigd om mee te doen met de RD-actie, kwam een heuse verhuizing in beeld. Komend voorjaar is het zover. Dan neemt Second Step zijn intrek in dat statige kerkgebouw in de Jordaan. Ds. ​Johan Visser, predikant van de Noorderkerk, ziet hierin een eerste stap in de richting van meer openheid naar de buurt. „Onze kerk wordt door veel mensen nog teveel ervaren als een gesloten fort, waar alleen op zondag mensen naartoe komen.” Als straks de winkel draait, gaat daar ook nog eens een getuigenis vanuit, is Vissers overtuiging. „Er wonen hier best veel hoogopgeleiden met wie een gesprek al gauw iets intellectueels krijgt. Zo’n winkel kan helpen om zicht te krijgen op waar het in het Evangelie ook om gaat: dienstbaar zijn. Maar ook de gemeente wacht een verrassing, is Vissers overtuiging. „Er zijn vrouwen die de rauwe werkelijkheid van het leven kennen en die toch hun vertrouwen op God stellen. Voor kerkgangers die het zelf voor de wind gaat, zou dat een verrijkende kennismaking kunnen zijn.” 
Foto's boven en onder: ds. Johan Visser, predikant van de Noorderkerk en Marja Sijpestein, manager van Scharlaken Koord.  Op de foto boven is achter Marja Sijpestein het bijgebouwtje van de Noorderkerk zichtbaar waar het werkervaringsproject Second Step gehuisvest gaat worden.  

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van