Huidige stand
€ 862.851,00

Eerst een huis, want dat geeft rust

Housing First is voor groep daklozen de oplossing

Wie is het nooit eens overkomen? Dat je ergens binnenstapte, beetje overstuur en in verwarring, en dat iemand zei: „Kom, ga even zitten, neem je gemak en drink een bak koffie.” Het gevoel dat bij zo’n ontvangst hoort kwam bij me op toen ik hoorde van Housing First, een nog pril project in Rotterdam, waarmee Ontmoeting en diverse andere organisaties aan de gang zijn. 
 

Er is nog geen Nederlandse vertaling voor dit initiatief, en ik snap dat wel. „Eerst een eigen woonplek”, is inhoudelijk raak, maar gevoelsmatig wat mager. „Eerst een kop koffie” komt veel dichter bij wat Housing First beoogt, en dat is: vóór alles rust. En als het daar om draait dan kun je daklozen vanalles gunnen, maar een eigen plek is dan het eerste wat hij nodig heeft. 
Waarom daar een speciaal project voor gestart? vraagt iemand zich af. „Zulke dingen zijn hier toch goed geregeld?” Dat is helemaal waar, zelfs meer dan dat: het is zo goed geregeld dat sommige daklozen er finaal in vastlopen. „We zien al jaren een groep op straat die het maar niet lukt om langs de gebruikelijke weg aan een woning te komen”, zegt Joëlle Sonneveld, medewerker van Ontmoeting. Ze legt uit dat het traject via gemeentelijke instellingen en andere loketten voor hen te ingewikkeld is. Het vraagt ook teveel discipline en helderheid van geest. Dan gaat het om zaken als schulden in kaart brengen, je aanmelden bij de kredietbank, een id-kaart aanvragen en afspraken nakomen. Vanwege een psychische kwaal, een stoornis of verslaving zijn deze mannen en vrouwen niet in staat deze hordeloop tot een goed einde te brengen. En bereiken ze niet waarnaar ook zij zo verlangen: een eigen onderkomen om tot rust te komen. En meer dan dat. Het is vaak ook het begin van een oplossing voor veel andere problemen. 
Je zult het als dakloze meemaken: dat je hunkert naar rust, maar die blijkt voor jou onbereikbaar. Met Housing First wil Ontmoeting precies deze mensen de hand reiken. Door niet te eindigen, maar te beginnen met een onderkomen. „Het voorziet echt in een behoefte”, zegt Joëlle, en ik geloof haar graag. Want wie, net als ik, opleeft als iemand zegt „ga even zitten”, die kan zich indenken wat een eigen plekje met een dakloze doet.  
Foto boven: Joëlle Sonneveld in gesprek met een cliënt 


Dit is de laatste bijdrage in onze serie voor de RD-actie. Op zaterdag 27 maart laten we op deze site weten wat de eindstand van de actie is geworden. Op maandag de 22ste maart komen vertegenwoordigers van de drie bij de actie betrokken organisaties (Scharlaken Koord, Gevangenenzorg Nederland en Ontmoeting) bij elkaar in het RD-kantoor in Apeldoorn om de actie af te ronden. Symbolisch zal hen dan het eindbedrag worden overhandigd.  
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van