Huidige stand
€ 684.449,00

Blij om een gebed en een stoere hug

Mede dankzij De Compagnie van Gevangenenzorg Nederland heeft Jacco zicht op een leven zonder criminaliteit

Tien jaar gevangenisstraf kreeg hij voor een reeks gewapende overvallen. „Achterlijke acties” noemt hij ze nu en dát hij dit meent, daarvan zou ik op de avond dat ik hem spreek steeds meer overtuigd raken. Ik heb het over Jacco – gedetineerde in de gevangenis van Hoogvliet. De betekenis die het project De Compagnie had voor zijn leven is groot geweest. En daar mag Gevangenenzorg Nederland best trots op zijn en vooral: dankbaar. 

 

We ontmoeten elkaar op een afdeling die in jargon ”ZBBI” heet en waarvan de betekenis je vanzelf doet glimlachen: Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting. Een afdeling met ”zeer ruim zicht op vrijheid”, moet de bedenker hebben gedacht en dat klopt: gedetineerden die hun straf er bijna op hebben zitten, gaan doordeweeks de poort uit voor werk op een dagbesteding. In het weekend mogen ze naar huis. De taak die tralies hebben, wordt er steeds meer overgenomen door een enkelband. 
Maar ik heb Jacco niet opgezocht om over de ZBBI te praten, wel over De Compagnie, een project van de gevangenis van Krimpen a/d IJssel en Gevangenenzorg Nederland. Mannen achter de tralies worden er via een intensief programma voorbereid op een normaal burgerleven, straks vóór de tralies.
 Zomaar binnenlopen is er niet bij en ook Jacco moest een heuse sollicitatie-procedure ondergaan om als ”compagnon” te worden toegelaten, inclusief het schrijven van een motivatiebrief over een toekomst zonder criminaliteit. „Je merkte: iedereen wil er aan zijn toekomst werken en is vastbesloten te stoppen met criminaliteit.” In een gewone gevangenis is dat een stuk lastiger, weet Jacco. „Daar gaan de meesten vaak gewoon verder op de oude weg.”
Dagelijks contact met vrijwilligers van Gevangenenzorg is kenmerkend voor de aanpak op De Compagnie en Jacco zegt dat dit hem veel heeft geholpen om een ander mens te worden. Een van de vrijwilligers heeft een eigen bouwbedrijf en bood Jacco een baan aan als bouwvakker. Jacco herinnert zich dat moment nog goed. „Nadat ik was aangenomen, heeft hij met me gebeden, en daarna kreeg ik van hem een stoere hug. Dat vond ik zo mooi: welke baas doet zoiets?” 


 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van