Huidige stand
€ 156.832,00

Beetje vieren wat verbindt: prostituee áf of zo goed als áf

Vrouwen ontmoeten elkaar op workshop van Scharlaken Koord

Vrouwen die sieraden maken. Als dat de krant haalt, dan móét er iets aan de hand zijn. Met deze vrouwen is dat ook zo: als zij samenkomen hebben ze wat te vieren. Ook die middag proef ik een uitgelaten sfeer, alsof opluchting de stemming bepaalt. Wát ze precies vieren? Dat is wat hen samenbrengt en bindt: ze zijn prostituee af, of zo goed als. 
 

​Mét de foto zitten we middenin een cursus sieraden maken, speciaal georganiseerd voor deze vrouwen. Al dat gezelligs gebeurt in het winkeltje voor tweedehandskleding, dat is te vinden in de Jordaan en dat wordt gerund door Scharlaken Koord. 
Second Step heet het project en die naam zegt veel: tweede stap. De eerste stap hebben de vrouwen al gezet, want ze besloten met het werk achter de ramen te stoppen. Maar wat daarna? Hoeveel kunde en doorzettingsvermogen is nodig om die tweede stap te zetten? En om daar het woordje ”definitief” aan toe te kunnen voegen? 
Wat daar zeker voor nodig is: liefde en geborgenheid. Precies dat fonkelde die middag tussen de draadjes en steentjes. Precies dát wordt ook zo gewaardeerd door de vrouwen, laten ze weten. Vreemd is dat niet, want nergens mag dan zoveel worden gesmeten met ”love” als op de Wallen, nergens is het werkelijke leven zo liefdeloos en kil als daar. Maar wie er weg gaat riskeert in een vrije val terecht te komen, of vast te lopen in een doolhof van regels en bepalingen. 
De belangrijke overbruggingsfunctie die Second Step heeft voor deze vrouwen in hun zoektocht naar een ander leven, daar gaan we het nog over hebben. Nu beperken we ons tot wat die middag zo sterk naar voren komt: onderlinge verbondenheid, iets van een warme opvang.
Wat die middag ook opvalt: het leeftijdsverschil. Ook daarachter zit een verhaal. Sommigen zijn nog maar net uit de prostitutie gestapt, anderen deden dat al eerder. Als die twee groepen aan de praat raken, dan is dat goud waard. En hoe mooi goud kan zijn, daarvan kreeg ik op die sieradencursus al iets te zien.
 

Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help mee: opnieuw beginnen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van