Huidige stand
€ 1.224.253,00

In z'n achteruit naar voren

Modderwegen in Moldavië maken chauffeurs vindingrijk

Zijn we nu op een wierokige website beland, of hoe zit dat? Met de wazige kop hierboven kan ik me zo'n reactie van een lezer voorstellen. Toch gebeurde het op een modderweg ergens in Moldavië. De enige manier om vooruit te komen was daar: in zijn achteruit naar voren

Ik heb veel respect voor dominee Ion (hieronder op de foto), de projectleider namens de Unie van Baptisten in Moldavië, en dus de man die voor onze RD-actie ter plaatse onze contactpersoon is. Als ik zijn verhalen hoor over de grimmige tijd onder het Sovjetregime, dan verbaas ik me erover hoe blijmoedig hij nog als christen door het leven gaat. Misschien is dat christen-zijn juist wel de reden van zijn positieve stemming.
Maar laat ik het over zijn rijvaardigheid hebben.
Als coördinator van diverse kerkplantingsinitiatieven rijdt ds. Ion heel wat kilometers door het land, en die ervaring was te merken toen ik een week lang met hem mee reisde. Als een volleerd chauffeur scheurde hij over de wegen, af en toe hield hij in, en dat was zodra een tegenligger met zijn lampen knipperde. Dan stonden er ergens verderop verkeersagenten opgesteld om hardrijders op de bon te slingeren (zie foto hieronder).
Ergens in een bocht tussen Chisinau en Balti hield hij ook in, zonder dat lampenknipperaars hem daartoe hadden gemaand. "Hier ben ik een keer de weg afgeschoten, en schoot mijn auto over de kop". Hij zag er Gods bewarende hand in dat hij het kon na vertellen, en dat vertellen deed hij vaak: iedere keer als we langs die plek raasden maakte hij me erop attent. 
Naarmate we meer zijwegen namen, wegen in weggetjes veranderden, en auto's plaats maakten voor paardjes, ging ons gangetje er ook behoorlijk uit. Modderwegen waren het vaak en het was iedere keer weer spannend of we wel, of niet zouden vastlopen.
Soms was de weg zo'n blubberbaan dat het volgens dominee Ion beter was om in zijn achteruit verder te gaan: met een tweewielaandrijving had een auto dan meer grip op de weg dan als ie vooruit reed, legde de dominee uit. Ik geloofde hem graag en: ik werd meestal daarin niet beschaamd.
Maar een beetje raar was het wel...
Dominee Ion verrastte me nóg een keer. Dat was toen hij bij een pompstation zijn autoband oppompte met een... fietspomp. Nog nooit had ik dat eerder gezien: een autochauffeur die bij zijn rechterachterwiel heftig stond te pompen op een krakkemikkige fietspomp. Volgens hem hielp het, en ook toen heb ik hem geloofd.
Een dominee moet je geloven, nietwaar? Ook al gaat het over fietspompen en achteruit rijden. 

 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van