Huidige stand
€ 1.224.253,00

Pas op voor de hond in Moldavië!

Een erf oplopen waar een hond loopt, dat is voor mij altijd even een dingetje

 Ik heb het niet zo op honden. Hoe dat komt? Ik heb er in mijn jeugd te vaak één achter me aan gehad. In Moldavië had ik wat dat betreft pech, want rond bijna ieder huis loopt wel een hond. Aan de ketting en meestal niet zo groot, maar toch...

Hoe loop je hondenvrees op? Doordat je er regelmatig een aan je broek hebt hangen, of bijna. Of door regelmatig de Donald Duck te lezen, waar honden altijd de rol van monsterachtig wezen spelen (de goeiïge Loebas uitgezonderd).
Mijn vrees voor honden heeft beide als oorzaak, al heeft de eerste -achterna gezeten worden door een hond- wel de meeste 'bite' gehad. De keren dat ik in mijn jeugd al fietsend langs een boerderij door een waakhond achterna gezeten werd, kan ik me nog goed herinneren. Door een stevig sprintje te trekken kwam ik er alle keren levend vanaf, maar beangstigend waren die momenten wel!
Als natuurliefhebber trok ik er op mijn geboorte-eiland Goeree-Overflakkee vaak op uit - verrekijker om de hals, rugzakje mee, en fietsen maar. Vanuit Middelharnis fietste ik dan de polder in, over de bloemdijken richting het Dirkslandse Sas, of naar de buitendijkse graslanden langs het Haringvliet. Maar zodra een boerderij moest worden gepasseerd, speelde er nog maar één vraag: zit ie dit keer vast, of loopt ie los?
Als ik van ver al heftig geblaf hoorde, had ik nog wel eens de neiging om om te keren en een andere route te kiezen. Dan fietste ik terug, geërgerd over de laksheid waarmee bewoners van zo'n boerderij hun hond "beheerden". En: ik voelde medelijden met postbodes, die dagelijks niet alleen lángs zo'n boerderij reden, maar er zelfs naartoe moesten. 
In Moldavië had ik geregeld sterke herbelevingen van die angstige periodes in mijn jeugd: op het platteland krioelt het er van de waakhonden. De reden daarvan is dat er in dit straatarme land veel gestolen wordt: voorraden mais, of levende have zoals kippen of ganzen. Met een waakhond op je erf loop je minder risico bestolen te worden.
Ik ging die erven op om mensen te spreken, maar dat betekende vaak eerst: kennismaken met de dienstdoende waakhond, die meestal blaffend, grommend en zelfs schuimbekkend mijn weg blokkeerde. Meestal zaten ze vast aan een ketting, maar dan nóg was het opletten: hoe ver kan dit monster naar me uithalen zonder zichzelf op te hangen?
Hoe ik hondenvrees heb opgelopen is me wel duidelijk, maar: hoe kom je ervan af? Het antwoord op die vraag heb ik inmiddels ook. Door zélf een hond als huisdier te nemen!
Sinds wij als gezin een alleraardigste koningspoedel in huis hebben (zie fotootje hieronder), ben ik een stuk minder bang voor honden: we hebben een Loebas in poedelgedaante!
Akkoord, vanwege haar goeiige gedrag twijfel ik soms of het wel zuiver hond is wat 's avonds aan mijn voeten ligt (en niet een of ander veredeld schaap), maar ik weet nu dat blaffen niet altijd betekent dat een hond bezig is de aanval op mijn kuiten in te zetten. Er blijken meer smaken in een hondenhumeur dan de agressieve.
Met die wijsheid repeterend in mijn hoofd, ben ik menig erf in Moldavië op gelopen
.     

 

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van