Huidige stand
€ 1.224.253,00

Cadeautjes

Een lila gekleurde snoepjespot, een fles honing, walnoten en een bijzonder roze briefje nam ik mee terug uit Moldavië

Ook dit keer werd me bij terugkeer uit Moldavië gevraagd of ik soms cadeautjes had mee gekregen. Nou en of! Een zak walnoten, een fles honing en: een roze briefje met een persoonlijke boodschap.

Sinds ik de RD-acties doe, heb ik voor mezelf één advies: Laat altijd wat ruimte in je koffer bij vertrek, want bij terugkeer is die gevuld met cadeautjes.
Ook dit keer was dat weer zo. Tijdens een bezoek aan een familie ergens in het zuiden van Moldavië kreeg ik een Colafles die tot de dop toe was gevuld....met honing. En niet zo'n beetje ook, want het was zo'n tweeliterfles. "Alstublieft, zelfgemaakte honing". Het houden van bijen en het produceren van honing is voor veel arme families een manier om aan inkomsten te komen; dit geschenk zag ik dan ook als het Bijbelse "penningske van de weduwe".
En ik zou er nog meer krijgen, die reis: jampotten en emmertjes met honing.
Heel blij was ik ook met een zak walnoten. "Zelf geraapt langs de weg", vertelde de geefster me, en ik wilde dat graag geloven, want de meeste Moldaviërs doen dat: De walnootboom is zo'n beetje de nationale plant van Moldavië, en ook hier is het rapen en verkopen ervan een aanvulling van het vaak schamele inkomen.
Tijdens een bejaardenmiddag in de kerk van Baltsi, waarbij de baptistengemeente eenzame ouden van dagen uitnodigt voor een gezellige middag met een maaltijd, kreeg ik van alle kanten werkjes toegestopt. "Hier hebt u van mij een kleedje voor op een krukje, dan worden uw billen niet zo koud". Weer een ander kwam met zelfgehaakte pantoffels, en haar buurvrouw drukte me een tot snoepjespot omgevormde petflesbodem in de hand, met een gehaakt werkje in lila versierd (u ziet hieronder de plastic pot en de pantoffels afgebeeld).
Diezelfde middag zat een oude mevrouw een kaartje vol te schrijven. Het was eind februari en Moederdag kwam eraan: in Moldavië is dat steevast op 8 maart. Zelf kaarten maken en die versturen voor die datum is er een vaste gewoonte, en ook die middag werden er kaarten met geschreven boodschap gemaakt.
Slechts één keer keek de vrouw op van haar schrijven en dat was om te vragen hoe mijn echtgenote heette. Toen ze klaar was overhandigde ze me de kaart. "Voor uw vrouw" zei ze erbij.
Toen ik de tekst las (wat eigenlijk niet mocht, want die was niet aan mij gericht), ráákte me die.
Lees maar mee
:

Lieve Sara,
Ik, Berliba Jeorgeta uit Moldavië, wens u alle gezondheid, levensvreugde en een lang leven toe. Ik hoop u een keer te ontmoeten in Moldavië, want we zouden het erg leuk vinden als u samen met Ab onze gast zou zijn.


Ze had het roze kaartje mooi beplakt met groene blaadjes en een "8 Martie" sticker erop.
U begrijpt, vlak voor vertrek naar Nederland was het passen en meten geblazen in mijn koffer, want een fles honing, een emmertje met hetzelfde goedje, een zak walnoten en diverse knutselwerkjes moesten erin. 
Iedere keer als ik thuis terugdenk aan Moldavië en in gedachten wordt geconfronteerd met de vaak kille cultuur en zijn "ieder voor zich"-mentaliteit, word ik bij het zien van al die 'souvenirs' gecorrigeerd: "Wacht even, er zijn duidelijk uitzonderingen op die regel"

Steun de kerken in Moldavië
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help de kerken helpen
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van